IZPOSOJA ENERGETSKEGA KOVČKA | AKTIVNA OBČINA/OBČAN NA PODROČJU PODNEBNIH SPREMEMB IN TRAJNOSTNE ENERGIJEObčina Radlje ob Dravi

Občina Radlje ob Dravi

Za občane

Izposoja energetskega kovčka


V Sloveniji so poleg industrije in prometa eden od večjih porabnikov energije tudi gospodinjski odjemalci. Gospodinjstva porabijo največ energije za ogrevanje prostorov, toplo vodo, razsvetljavo in za kuhanje. To predstavlja za gospodinjstva velik del finančnih izdatkov.

Z učinkovito rabo energije, z odgovornim ravnanjem in zavedanjem, da energije ni v neomejenih količinah, lahko gospodinjstva sama poskrbijo za zmanjšano porabo energije in posledično za nižje stroške na končnem računu. Energetska učinkovitost ima tudi širši pomen, ker poveča zanesljivost oskrbe z energijo, omogoča večjo konkurenčnost gospodarstva in regionalni razvoj.

Zaradi zgodovine in pomanjkanja človeških virov zlasti manjše občine nimajo razvitih instrumentov za redno vključevanje občanov v načrtovanje in izvajanje ukrepov na področju znižanja ogljičnega odtisa. Če bodo občani začeli razmišljati o tem, da bi bilo dobro zmanjšati rabo energije v svojih gospodinjstvih, bodo zmanjšali tudi strošek in posledično tudi svoj ogljični odtis.

Z učinkovito rabo energije se poveča tudi kakovost življenja in bivanja, pomembno pa se prispeva k zmanjšanju toplogrednih plinov, ki nastajajo ob delovanju naprav in proizvodnji električne energije.


Energetski kovček – set pripomočkov za boljšo energetsko učinkovitost je zasnovan za uporabo v vašem domu. S pomočjo seta boste lažje izvedli oceno porabe energije in razumeli priložnosti za varčevanje z energijo.

Kaj predstavlja set pripomočkov za boljšo energetsko učinkovitost?

Energetski kovček – set pripomočkov vam lahko pomaga ugotoviti:
  • katere naprave v vašem domu so največji porabniki energije,
  • kako lahko napravite vaš dom bolj prijazen, udoben in topel,
  • kako lahko prihranite na računih za energijo in zmanjšate ogljični odtis,
  • kako deluje vaš hladilnik/zamrzovalnik in pri kakšni temperaturi,
  • kako preveriti, ali je vaš radiator pravilno odzračen,
  • kako preveriti, ali je vaš bivalni/delovni prostor pravilno osvetljen,
  • kakšna je optimalna vlažnost zraka v notranjih prostorih.


ENERGAP za občane Občine Radlje ob Dravi in širšo javnost vsako leto pripravi številna predavanja, delavnice, svetovanja, dogodke in akcije na temo varčevanja z energijo, učinkovite rabe energije, uporabe obnovljivih virov energije ter trajnostne mobilnosti z namenom ozaveščanja in informiranja.

Za občane so na voljo števila izobraževalna gradiva z nasveti, ki so jim lahko pri varčevanju z energijo koristna. Večino nasvetov in idej lahko preprosto izvedemo in terjajo le nekaj trenutkov naše pozornosti.

Navodila uporaba Energetski kovček

Za izposojo energetskega kovčka se je treba predhodno naročiti na telefon 02 234 23 63 ali elektronski naslov info@energap.si.OBČINA RADLJE OB DRAVI
Mariborska cesta 7
2360 Radlje ob Dravi

T: 02 88 79 630
F: 02 88 79 640
E: obcina.radlje@radlje.si
URADNE URE OBČINSKE UPRAVE
ponedeljek od 07.30 do 14.30 ure,
sreda od 07.30 do 16.30 ure,
petek od 07.30 d0 13.30 ure,
malica do 10.00 do 10.30 ure.