OBČINA RADLJE OB DRAVI - NOVICEObčina Radlje ob Dravi

Občina Radlje ob Dravi

Za občane

Novice

Dolga noč muzejev/lange nacht der museen

Datum objave: 21.09.2016


 Dolga noč muzejev je v Avstriji tradicionalna prireditev, ki poteka vsako prvo soboto v oktobru. Muzeji, galerije in druge kulturne ustanove odpro vrata za vse kulturno zainteresirane ponočnjake od 18.00 do 1.00 ure zjutraj. V letošnjem letu sodeluje več kot 700 muzejev in kulturnih ustanov. Organizator in promotor prireditve je avstrijska nacionalna televizija ORF. Prvič se tej vseavstrijski prireditvi uradno pridružuje Slovenija, in sicer Koroški pokrajinski muzej. Obiskali nas boste lahko v Muzeju Radlje ob Dravi, Muzeju mineralov Remšnik in Rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu. Vsako leto izdajo tudi posebne brošure, v katerih so opisane vse sodelujoče ustanove v regiji in njihova ponudba za Dolgo noč muzejev. 
V brošuri za regijo Štajersko so predstavljeni slovenski muzeji, brošuro si lahko ogledate tudi na spletu (na str. 108-111 slovenski muzeji): https://langenacht.orf.at/fileadmin/museen/2016/booklets/LNDM16_Steiermark.pdf 


Poleg različnih zanimivih razstav in vodenih ogledov, ponujajo sodelujoči muzeji v soboto, 1. oktobra 2016, od 18. ure do 1. ure zjutraj tudi številne glasbene, multimedijske in druge dogodke. Posebno pozornost namenjajo otrokom, saj za njih pripravljajo otroški program z interaktivnimi ogledi in delavnicami. Tudi v slovenskih muzejih pripravljamo zanimiv program:

Muzej mineralov Remšnik (Remšnik 3, Podvelka) - Po muzeju, kjer boste lahko občudovali tudi v svetovnem merilu zelo redke minerale, bo vodil Zmago Žorž, avtor zbirke, ki se že več kot trideset let posveča raziskavam mineralov. Je član avstrijskega društva Joanneum Verein Sektion: Mineralogie v Gradcu in član Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije. Vodenje bo v slovenskem in nemškem jeziku.

Muzej Radlje ob Dravi (Koroška cesta 68, Radlje) - Po razstavah in zbirkah (Spominska soba rodbine Pahernik, Od umetnosti poklican, zgodnja leta ustvarjalnosti Karla Pečka, Leitingerjeva zbirka in »Gremo rinkico talat«, otroški svet iger in igrač, zbirka igrač Majde Marije Sušek) bo vodila kustodinja Alenka Verdinek. Vodenje bo v slovenskem in nemškem jeziku.
Od 18.00 do 21.00 ure bo potekala delavnica za otroke Muzejski medvedek Medo. Otroci si bodo lahko ogledali še dve zanimivi otroški razstavi: stalno razstavo »Gremo rinkico talat«in gostujočo razstavo Herman Lisjak v dvorcu Radlje iz Otroškega muzeja Hermanov brlog v Celju.

Rojstna hiša Huga Wolfa (Glavni trg 40, Slovenj Gradec)
Od 20.00 do 01.00 ure Hugo Wolf goes Jazz, koncert.
Ob 22. 00 uri bo po razstavi o življenju in delu Huga Wolfa vodila Nataša Škorjanc Beliš.
V Rojstni hiši Huga Wolfa bomo ta večer predstavili tudi skodelico Huga Wolfa, ki jo je ustvarila umetnica Polona Pačnik (polonapolona).

Z enotno vstopnico za 6 evrov (za otroke do dvanajstega leta je vstop brezplačen) si boste lahko ogledali 3 omenjene slovenske muzeje in regionalne muzeje na avstrijskem Štajerskem in Koroškem. V mestih (Gradec, Celovec …) je vstopnina 15 EUR, saj se lahko obiskovalci poslužujejo tudi mestnega avtobusa, vstopnica za ogled muzeja velja namreč tudi kot vozovnica za avtobus. Več na http://langenacht.ORF.at .

Organizator: Koroški pokrajinski muzej in ORF-Lange Nacht der Museen


OBČINA RADLJE OB DRAVI
Mariborska cesta 7
2360 Radlje ob Dravi

T: 02 88 79 630
F: 02 88 79 640
E: obcina.radlje@radlje.si
URADNE URE OBČINSKE UPRAVE
ponedeljek od 07.30 do 14.30 ure,
sreda od 07.30 do 16.30 ure,
petek od 07.30 d0 13.30 ure,
malica do 10.00 do 10.30 ure.