PROJEKTI V OBDOBJU 2010 - 2014Občina Radlje ob Dravi

Občina Radlje ob Dravi

Za občane

Projekti

POSADITEV VINSKIH TRT V RADLJAH OB DRAVI

Lepo je imeti prijatelje. Z njimi ustvarjati, nadgrajevati in negovati. Zato smo prišli na idejo o zasaditvi trt iz vsake prijateljske občine. In ker brez najstarejše trte na svetu ne gre, smo lansko leto na Mestno občino Maribor naslovili vlogo za cepič te najstarejše trte. Komisija MO Maribor je vlogo odobrila in tako smo letos februarja na svečanem 35. rezu Stare trte na Lentu prejeli cepič.

V nedeljo, 3. maja 2014 smo svečano posadili tri trse vinskih trt, in sicer iz Občine Biograda na Moru, Čazme in Mestne občine Maribor. Pri saditvi so sodelovali župan občine Radlje ob Dravi, mag. Alan Bukovnik, župan Grada Čazme, Dinko Pirak, podpredsednica mestnega sveta Grada Biograda na Moru, Vlasta Jeličić, in Stane Kocutar, mestni viničar najstarejše trte iz Maribora.

Mariborski viničar Stane Kocutar je ob koncu posaditve imenoval župana mag. Alana Bukovnika za gospodarja in za radeljskega viničarja.

Trte, ki rastejo v Radljah so:

MODRA KAVČINA (ŽAMETNA ČRNINA)


Modra kavčina – »stara trta« je okrog 440 let stara vinska trta, ki raste v osrednjem delu mesta Maribor na Lentu. Leta 2004 je bila vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov kot najstarejša med vsemi vinskimi trtami na svetu. Stara trta je zavarovana kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Odlikuje jo bujna rast, bogata rodnost, odpornost proti boleznim in dolga življenjska doba. Gre za eno najstarejših domačih sort vinske trte na Slovenskem. Trta je darilo Mestne občine Maribor.

GRAŠEVINA ( LAŠKI RIZLING )


Je najbolj razširjena vinska sorta na Hrvaškem, ki ima tam imena Grašica in Laški rizling. Za sorto Laški rizling so klimatski pogoji na Hrvaškem ugodni. Zahteva najodličnejše lege, rodovitna in srednje vlažna tla. Sodi med pozne sorte in daje kvalitetna vina. Domovina sorte Laški rizling je Francija in sicer slovita vinorodna pokrajina CHAMPAGNE. Trs Laškega rizlinga (Graševine) je darilo prijateljske Občine Biograd na Moru iz Hrvaške.

ŠKRLET

Škrlet je avtohtona sorta grozdja, ki prihaja iz pokrajine Moslavine, del katere je tudi mesto Čazma. Sorta je bujne rasti, srednje odporna na bolezni. Zahteva rodovitna tla. Vina iz sorte Škrlet so bistra, svetlo rumene barve z odtenki zelene in dobre kvalitete. Ima posebno sortno aromo. Trs Škrleta je darilo mesta Čazma iz Hrvaške.

OBČINA RADLJE OB DRAVI
Mariborska cesta 7
2360 Radlje ob Dravi

T: 02 88 79 630
F: 02 88 79 640
E: obcina.radlje@radlje.si
URADNE URE OBČINSKE UPRAVE
ponedeljek od 07.30 do 14.30 ure,
sreda od 07.30 do 16.30 ure,
petek od 07.30 d0 13.30 ure,
malica do 10.00 do 10.30 ure.